Wat is KNX?
KNX is in 1999 ontstaan vanuit EIB (European Installation Bus), Batibus en EHS (European Home System). De KNX Associatie is de oprichter en eigenaar van de KNX technologie- de wereldwijde enige open standaard voor vrijwel alle toepassingen voor de woning- en gebouwautomatisering.
Dit houdt de besturing in van gebouwgebonden installaties zoals verlichting, zonwering en raamverduistering, verwarming, ventilatie, koeling, beveiliging, persoonlijke alarmering, energiebeheer, audio- en video en huishoudelijke apparaten. De technologie kan zowel in nieuwe- als in bestaande woningen en gebouwen gebruikt worden. Daarenboven is het systeem aan geen enkel processor-platform gebonden, dit betekent dat de KNX- technologie gedefinieerd is voor decentrale intelligentie.
De KNX- technologie
De KNX- componenten, bestaande uit sensoren en actoren, worden aangesloten op het KNX- netwerk (de KNX-bus) en beschikken over een eigen intelligentie. Bij sensoren gaat het onder anderen om bedieningselementen zoals schakelaars en drukknoppen (tasters), om sensoren voor het meten van bijvoorbeeld temperatuur, licht en vochtigheid, en om deurcontacten, bewegings- en/of aanwezigheidsmelders. Bij actoren gaat het om de verbruikers, zoals verlichtingsarmaturen, regelventielen voor verwarming en ventilatie en om motoren voor zonwering en raamverduistering. De KNX- componenten, ook wel busdeelnemers genoemd, communiceren via het KNX- netwerk met elkaar, er zijn verschillende KNX- netwerken beschikbaar, dit zijn: twisted pair (TP), radio frequency (RF), power line (PF) en IP/Ethernet.
In een KNX- netwerk is in principe geen centrale besturing (bijvoorbeeld een computersysteem) noodzakelijk. Ondanks het feit dat de KNX- technologie gebaseerd is op decentrale intelligentie zijn er ook KNX- componenten voor installatie in een centrale verdeelinrichting (centrale in- en uitgangsmodules).
Samenwerking
Om het KNX- gebouwautomatiseringssysteem optimaal te kunnen benutten is het absoluut noodzakelijk dat de producten van de verschillende fabrikanten en producten voor verschillende toepassingsgebieden kunnen samenwerken. KNX product certificatie, zichtbaar d.m.v. het KNX logo, garandeert de compatibiliteit en functionele samenwerking tussen de verschillende producten.
De KNX- componenten kunnen in feite uit verschillende fabrikanten bestaan (fabrieksonafhankelijk), echter uit efficiency overwegingen (zoals productkennis, trainingen, inkoop, voorraad etc.) zijn de voorkeursystemen van Vetronic die van Gira en Hager.